Kelebihan Garam Himalaya

Garam Himalaya sering dikatakan paling bermanfaat dan juga garam paling bersih yang terdapat di planet ini hari ini. Ia boleh digunakan dalam mandian, masakan dan terapeutik.

Secara sejarah, orang-orang Himalaya telah menggunakan garam serba boleh ini untuk memelihara daging dan ikan.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian saintifik, “Garis Panduan Pemakanan Amerika mengesyorkan pengambilan natrium harian 2300 mg, tetapi bukti yang menghubungkan pengambilan natrium dengan hasil kematian adalah kurang dan tidak konsisten.”

Garam yang betul dalam jumlah yang betul sebenarnya sangat baik untuk anda kesihatan. Garam  Himalaya mengandungi lebih daripada 84 mineral dan unsur surih, termasuk kalsium, magnesium, kalium, tembaga dan besi, jadi lebih daripada sekadar membuat rasa makanan anda lebih baik.

Mari kita lihat mengapa anda mungkin mahu menukar ke garam Himalaya untuk faedah kesihatan yang mengagumkan. Daripada melangkau garam bersama-sama, mengapa tidak memberikan peningkatan?

Apa itu Garam Himalaya?

Garam Himalaya adalah garam yang benar-benar unik. Ia juga dirujuk sebagai garam batu dan garam Kristal Himalaya. Garam ini diklasifikasikan sebagai garam batu atau halit, yang berasal dari rantau Punjab di Pakistan kira-kira 190 batu dari Himalaya.

Wilayah ini mempunyai salah satu ladang garam paling kaya di dunia, dan mereka sangat tua. Saya bercakap Umur Precambrian atau lebih 4 bilion tahun yang lalu apabila planet Bumi mula terbentuk!

Dengan sejarah yang bermula dari penciptaan bumi, garam Himalaya dipercayai terdiri daripada sisa-sisa kering dari laut asli dan primal.

Garam kristal Himalaya berasal dari lombong garam 5,000 kaki jauh di bawah Banjaran Himalaya. Garam dari lombong-lombong ini telah mengalami tekanan yang luar biasa selama berjuta-juta tahun dan dikatakan lebih 99 peratus tulen.

Warna garam merah Himalaya serta variasi warnanya menunjukkan kandungan mineralnya. Garam kristal Himalaya boleh berwarna merah jambu, putih atau merah. Sebagai garam, garam Himalaya merah jambu adalah natrium klorida kimia (NaCl), yang ditakrifkan sebagai “bahan mineral yang sangat penting untuk kesihatan manusia dan haiwan.”

Garam laut Celtic adalah setanding dengan garam Kristal Himalaya dalam komposisi dan manfaat kesihatannya, tetapi garam yang sama sekali berbeza daripada sumber yang berbeza (Brittany, Perancis), mempunyai warna yang berbeza (abu-abu) dan solek mineral yang berbeza. Banyak syarikat garam Himalaya mengatakan bahawa garam merah Himalaya mengandungi 84 mineral garam, tetapi ada perdebatan yang mengandungi 60 mineral. Sama ada, mereka berdua sangat kaya dengan mineral.

Secara umumnya, garam adalah penting untuk mengekalkan fungsi sel yang sihat, pengaliran saraf, pencernaan, serta penyerapan nutrien dan penghapusan sisa dalam badan.

Mengapa Garam Himalaya Lebih Baik daripada Garam Biasa?

Garam  Himalaya  adalah pilihan yang lebih seimbang dan sihat berbanding dengan garam  biasa. Garam Himalaya  yang berkualiti tinggi, benar-benar adalah salah satu garam paling bersih dan sihat yang boleh anda dapati.

Ia biasanya diproses dengan tangan. Ini sangat berbeza dengan garam meja yang melibatkan banyak gangguan luar biasa. Garam meja sangat diproses, menghapuskan mineralnya.

Garam putih biasanya 97.5 peratus hingga 99.9 peratus natrium klorida. Sementara itu, garam laut yang tidak berkualiti tinggi seperti garam  Himalaya hanya kira-kira 87 peratus natrium klorida.

Dengan kebanyakan garam biasa, anda hanya dibiarkan dengan satu mineral (sodium), ada yang menambah yodium dan paling sering ada agen anti-pekat yang sangat berbahaya seperti menjalani proses pelunturan dan mengandungi aluminium derivativ

5 Manfaat Garam Himalaya

Terdapat banyak manfaat kesihatan hebat dari garam Himalaya, dengan berikut sebagai beberapa kegemaran saya.

1. Meningkatkan Masalah Pernafasan

Menurut Institut Lung, garam adalah antibakteria, anti-radang, melegakan lendir berlebihan dan mempercepatkan pembersihan mukus, menghilangkan patogen di udara seperti debunga, dan menurunkan tahap IgE (oversensitivity sistem imun).

Jika anda menggunakan Google “Gua garam Himalaya,” anda lihat terdapat gua-gua garam yang terbuat dari garam Himalaya di seluruh negara (dan dunia) sehingga orang dapat mengalami kesan-kesan kesihatan yang bermanfaat, terutamanya ketika datang ke sistem pernafasan.

Sebenarnya ada istilah untuk rawatan semulajadi ini. Ia dipanggil haloterapi. Berasal dari perkataan Yunani untuk garam, “hampir,” haloterapi atau terapi garam adalah penyedutan garam kering mikro dalam ruang yang meniru sebuah gua garam. Kajian telah menunjukkan haloterapi menjadi bahagian bebas dadah yang sangat berkesan untuk berjaya merawat bronkitis kronik.

2. Menyeimbangkan pH Dalam Badan

kandungan garam Himalaya dapat membantu mengimbangkan tahap pH badan anda. Anda mungkin berpendapat ini bukan masalah besar, tetapi apabila pH anda mempunyai nisbah asid ke alkali yang sihat, ia menjadikan perbezaan yang besar dalam kesihatan anda secara keseluruhan.

PH yang sesuai membantu menguatkan imuniti anda dan menggalakkan pencernaan yang baik. Oleh kerana garam Himalaya berwarna merah mengandungi natrium serta elektrolit lain, ia mempunyai kesan langsung pada pH darah anda.

3. Bantuan Pencernaan Semula Jadi

Menurut pengamal kesihatan semulajadi seperti Dr. Mark Sircus, seorang ahli akupunktur dan doktor perubatan oriental dan pastoral, dos tunggal setiap hari benar-benar dapat membantu sistem pencernaan.

Beliau mengatakan bahawa “penggunaan sehari-hari dipercayai merangsang  organ-organ pencernaan, mengimbangi asid perut, menyokong pengeluaran cecair pencernaan di hati dan pankreas, mengatur metabolisme dan mengharmonikan keseimbangan alkali.”

4. Penulen Udara

Apabila garam Himalaya digunakan untuk membuat lampu, ia hanya boleh menjadikan rumah atau pejabat anda dengan udara bersih. Salah satu faedah lampu garam utama Himalaya adalah kemampuannya untuk membersihkan udara.

Bagaimana? Dengan sifat semula jadinya sebagai garam, lampu (yang merupakan blok garam Himalaya merah jambu tulen) menarik wap air ke dalamnya serta pencemar udara. Wap air menguap kerana haba lampu, tetapi debu kekal dalam garam daripada masuk ke dalam badan anda.

5. Mendapat Tidur Yang Lebih Baik

Garam Himalaya dikatakan membantu untuk menggalakkan tidur lebih baik, lebih nyenyak kerana kandungan mineral yang tinggi. Mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi makan cukup  garam dalam diet harian anda sebenarnya adalah kunci untuk rehat malam yang baik sebagai bantuan tidur semulajadi.

Penyelidikan semula pada tahun 1989 menunjukkan bahawa diet natrium rendah boleh menyebabkan corak tidur yang terganggu dan tidak teratur. Kajian itu kecil, tetapi hasilnya sangat menarik.

Subjek pada diet natrium rendah (kira-kira 500 miligram sehari) terbangun pada waktu malam hampir dua kali ganda dan mendapat kira-kira 10 peratus kurang tidur berbanding dengan diet biasa (2,000 miligram natrium sehari). Diet tinggi natrium (5,000 miligram sehari) menyebabkan tidur lebih lama daripada diet biasa dengan pengambilan malam yang lebih sedikit.

Seperti Dr. Michael V. Vitiello, pengarah Program Penyelidikan Tidur dan Penuaan di University of Washington di Seattle, dengan jelas menunjukkan, “tahap rendah natrium dalam darah menyebabkan jumlah darah berkurang, dan sistem saraf simpatik menjadi lebih aktif untuk mengimbangi. Itu menyebabkan tidur untuk bangun lebih kerap dan kesukaran tidur semula.

Faedah Kesihatan Tambahan Garam Himalaya:

✔ Peraturan paras air di dalam badan untuk fungsi keseluruhan yang sepatutnya
✔ Membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan
✔ Menggalakkan paras gula darah yang sihat
✔ Membina tenaga & sel-sel yang baru dalam badan.
✔ Mengurangkan kekejangan (seperti kekejangan kaki)
✔ Meningkatkan penyerapan nutrien daripada makanan
✔ Membantu kesihatan vaskular
✔ Megurangkan masalah sinus
✔ Memberi sokongan peredaran darah
✔ Meningkatkan kekuatan tulang
✔ Membina libido yang sihat
✔ Menggalakkan kesihatan buah pinggang dan pundi hempedu berbanding dengan garam biasa kimia.

Sejarah Garam Himalaya

Seperti yang saya katakan, sejarah garam Himalaya berwarna merah jambu sangat panjang, bermula dari penciptaan bumi. Garam Himalaya berasal dari Salt Range, yang merupakan sistem bukit di wilayah Pakistan Punjab.

Ia mendapat namanya dari banyaknya garam batu. Ahli geologi amat berminat dengan Salt Range kerana ia mengandungi urutan geologi yang paling lengkap di dunia dengan batu-batu yang terdedah secara berterusan dari awal Kemboja Times (kira-kira 540 juta tahun lalu) ke Pleistocene Epoch (kira-kira 2.6 juta hingga 11,700 tahun yang lalu) .

Range Salt dikatakan tidak tersentuh selama berjuta-juta tahun hingga 1849. Saat itulah Dr. Warth, seorang jurutera perlombongan British, membantu merancang dan membina terowongan ke Salt Range untuk mencapai deposit garam.

Cara mengendalikan proses garm himalaya adalah teknik yang masih digunakan hari ini yang memerlukan penyingkiran setengah garam manakala separuh lagi ditinggalkan sebagai sokongan struktur untuk lombong.

Lombong garam himalaya kini meliputi kira-kira 43 batu persegi dan terowong kira-kira setengah batu ke gunung. Berapa banyak garam yang masih ada? Garam yang masih di rantau ini dianggarkan berada di antara 80 juta tan hingga 600 juta tan.

Anda perlu menyimpan garam dalam bekas kedap udara, bekas yang tertutup di tempat yang sejuk dan kering untuk memastikannya lebih baik. Pastikan garam Himalaya berwarna merah jambu anda berasal dari Pakistan, yang merupakan satu-satunya sumber sebenar garam Himalaya. Saya akan menjauhkan diri dari mana-mana “garam Himalaya” yang dijual pada harga yang terlalu rendah.

ni mungkin merupakan tanda bahawa garam dikumpulkan dari ketinggian yang lebih tinggi dan bukannya dari lombong garam yang lebih dalam. Garam dari paras yang lebih tinggi ini lebih cenderung mengandungi kekotoran, yang menjadikan mereka kurang menggalakkan kesihatan.

Oleh kerana garam Himalaya  mengandungi banyak mineral, ia lebih bermanfaat untuk badan, tetapi sebagai garam, ia masih tinggi secara semula jadi dalam natrium. Jadi seperti mana-mana garam, anda tidak mahu keterlaluan.

Mengambil terlalu banyak natrium dalam diet (terutama dengan kalium yang tidak mencukupi untuk mengimbangi sesuatu) boleh menyebabkan tekanan darah tinggi untuk sesetengah orang. Ia juga boleh membawa kepada pembentukan cecair pada orang dengan kegagalan jantung kongestif, sirosis hati atau penyakit buah pinggang.

Apabila digunakan secara sederhana, garam benar-benar boleh menjadi tambahan yang sihat untuk diet anda – terutamanya jika anda membuat peningkatan ke dalam penambah rasa yang murni, bermanfaat seperti garam Himalaya.

Ia boleh membuat begitu banyak makanan yang lebih enak dan juga memberikan anda nutrien penting dan manfaat kesihatan yang sangat baik. Sebagai contoh, faedah garam merah Himalaya termasuk memperbaiki masalah pernafasan, menyeimbangkan tahap pH, membantu pencernaan, membersih udara dan mendorong tidur yang lebih baik.

imalaya adalah salah satu pilihan garam utama saya untuk kegunaan mandian, masakan dan terapeutik. Adakah anda mahu mencubanya? Adakah anda berfikir untuk brtukar dari garam biasa ke garam himalaya sekarang ? Saya sangat berharap anda akan menyukainya seperti yang saya lakukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *